AMSTERDAM - In verschillende steden in Europa zijn betogers de straat opgegaan om te protesteren tegen het omstreden anti-piraterijverdrag ACTA.

Met behulp van een netwerk van Facebookpagina's, een wiki en een spreadsheet in Google Docs heeft anti-censuur groep Fight For The Future een grootschalige protest georganiseerd tegen wat de leden “de Europese versie van SOPA” noemen.

Meer dan 200.000 mensen hebben zich aangemeld om mee te doen in 200 steden wereldwijd. In Nederland zijn protesten aangekondigd op de Dam in Amsterdam en bij Occupy Rotterdam.

Volgens berichten op Twitter zijn er ongeveer 250 mensen aan het demonstreren in de hoofdstad.

Verdrag

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een initiatief van de VS en Japan, waarbij landen als Australië, Canada en Mexico zich aan hebben gesloten. Vooral de Amerikaanse film- en muziekindustrie wil zo haar rechten beschermen. De bedrijven krijgen vergaande bevoegdheden om op te treden tegen websites.

ACTA is al door sommige landen, waaronder de VS, ondertekend. Ook de Europese Commissie heeft ACTA al getekend, maar het Europees Parlement moet nog met een besluit komen.

Uitstel

Steeds meer landen weigeren het verdrag te tekenen. Zo liet Duitsland vrijdag weten voorlopig geen handtekening onder het verdrag te zetten. Tsjechië en Polen hebben de afgelopen twee weken ook al besloten om de ratificatie van het ACTA-verdrag op te schorten.

Critici beweren dat het verdrag de vrijheid op internet aantast. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Europese lidstaten opgeroepen het verdrag niet te ratificeren. Volgens Amnesty is ACTA 'de doos van Pandora' met mogelijke schendingen van de mensenrechten.

'Onterecht'

Minister Verhagen van Economische Zaken zegt tegen de NOS dat de zorgen onterecht zijn. Volgens de minister krijgen andere landen nu de regels die in Europa al gelden. Het gaat er volgens hem om dat bijvoorbeeld een website met kinderporno uit de lucht kan worden gehaald. Voor de gewone internetgebruiker zal er niets veranderen, aldus Verhagen.

Protesten in Europa tegen omstreden ACTA-verdrag