AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar het hacken van adres- en inloggegevens bij KPN. Dat zei een woordvoerder van het OM zaterdag.

Doel van zo'n onderzoek is de verantwoordelijken op te sporen en bewijs te verzamelen. Als dat lukt kan het OM besluiten de verdachten te laten berechten.

Intussen is KPN er nog niet in geslaagd de e-maildienstverlening te herstellen. Bij een laatste test bleek de extra capaciteit die is ingezet om het te verwachten stuwmeer aan elektronische post te verwerken, niet toereikend.

'Tegenslag'

Pas in de loop van de dag kunnen de klanten van KPN weer e-mailen. Dat zal volgens een woordvoerster stapsgewijs gaan. Een tijdstip kon zij niet noemen. "Een tegenslag'', zei ze. "Echt supervervelend voor onze klanten.''

Eerder op de dag had KPN aangekondigd dat de e-mail om 9.00 uur weer zou worden aangezet.

Wachtwoord

KPN sloot vrijdagavond alle e-mail tijdelijk af nadat duidelijk was geworden dat hackers de adres- en inloggegevens van honderden klanten openbaar hadden gemaakt.

Alle klanten krijgen een mail waarin wordt uitgelegd hoe zij hun wachtwoord kunnen wijzigen. Dat is volgens het bedrijf nodig om weer veilig de e-mail te kunnen gebruiken.

Veiligheid

De digitale inbraak bij KPN heeft de veiligheid van de ICT-systemen bij de Rijksoverheid en vitale sectoren in de samenleving niet in gevaar gebracht. Dat is gebleken uit onderzoek van het Nationaal Cyber Security Centrum nadat de hack bij deze instantie was gemeld.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft dat zaterdag gezegd. Verder is KPN zelf verantwoordelijk voor een goed digitaal slot op de deur. Minister Ivo Opstelten zal op verzoek van de Tweede Kamer de gang van zaken nog toelichten.

Opta

Telecomwaakhond Opta gaat onderzoeken of KPN de zorgplicht heeft geschonden, laat een woordvoerster weten. Uit het onderzoek moet blijken of het bedrijf genoeg maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat de beveiliging op orde is. Opta kan eventueel sancties opleggen.

Marktplaats

Veilingsite Marktplaats heeft vrijdagavond de accounts van enkele honderden gebruikers uit voorzorg afgeschermd. Zij kwamen voor op de lijst met KPN-klanten waarvan hackers de adres- en inloggegevens online hadden gezet. Dat heeft een woordvoerder van Marktplaats zaterdagochtend gemeld.

Van de bijna 540 KPN-klanten waarvan de gegevens op straat zijn komen te liggen, bleken er 370 een account te hebben bij Marktplaats. Het bedrijf heeft die accounts ontoegankelijk gemaakt door het wachtwoord te veranderen. De betreffende klanten krijgen per e-mail te horen hoe zij weer kunnen inloggen, maar zullen dus eerst moeten wachten tot hun e-mailaccount het weer doet.

Volg de berichten op Twitter over dit onderwerp via NUlive