HILVERSUM - De nieuwe dramaserie De Erfenis van RTL4 is eerder op internet dan op televisie te zien. Dat heeft een woordvoerder van de zender vrijdag gezegd. Wie de serie op het web wil bekijken, moet 1 euro per aflevering betalen.

“Het is een experiment”, aldus de woordvoerder van de commerciële omroep. “We wilden uitzoeken wat mogelijk is op dit gebied. Ik weet ook niet of het aanslaat.” Hij voegt toe dat de beslissing ook is ingegeven door het succes van Idols. Volgens hem maken veel mensen gebruik van de (gratis) mogelijkheid om fragmenten van de zangwedstrijd op internet terug te kijken.

Achttien afleveringen

De eerste aflevering van de dramaserie is sinds donderdag op internet op te vragen. De woordvoerder kan nog geen kijkcijfers geven. “Daar kun je op zijn vroegst halverwege de serie iets over zeggen.”

Op televisie begint De Erfenis maandag 9 februari. Er zijn achttien afleveringen gemaakt. Die zijn dan steeds een dag eerder op internet te bekijken. Eén keer eerder was een programma eerder op het web dan op televisie te zien. In december 2003 had de IKON-serie Rutlkng2me (Are you talking to me) deze primeur.