AMSTERDAM – Het Europees Hof van Justitie moet voor eventuele invoering eerst uitvoerig naar het omstreden antipiraterij-verdrag ACTA kijken om te beoordelen of het verenigbaar is met andere Europese verdragen.

Daarvoor zal GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed woensdag pleiten in een debat over de staat van de Europese Unie. Hij wil dat de Nederlandse regering advies in wint bij het Hof.

ACTA moet piraterij tegengaan, onder meer online. Critici vrezen vergaande maatregelen waarbij de vrijheid op internet wordt beperkt. De Europese Commissie heeft ACTA al getekend, maar het Europees Parlement zal haar zegje nog doen.

Volgens El Fassed bedreigt ACTA de privacy van internetgebruikers, maar hij wil ook duidelijkheid over de gevolgen voor journalisten en bloggers.

Gevolgen

“Er is herhaaldelijk aangegeven dat bestaande wetgeving in Europa en Nederland niet hoeft te worden aangepast en dat het verdrag niet verder gaat dan wat nu wettelijk gezien al mogelijk is”, aldus het Kamerlid. Zo zijn omstreden onderdelen, zoals het afsluiten van auteursrechtschender van internet, uit het verdrag gehaald.

“Toch is GroenLinks bang voor de gevolgen voor het vrij gebruik van internet, met name het gebruik van internet door bloggers en klokkenluiders”, gaat El Fassed verder.

Zo zouden volgens hem downloaders toch aangepakt kunnen worden. “Juridische experts hebben bovendien verklaard dat het EU-recht en ACTA in strijd zijn met elkaar en dat het verdrag zelfs internationale afspraken schendt.”

Daarom zal El Fassed bij de regering aandringen op  advies van het Europees Hof van Justitie.