AMSTERDAM - Nederlanders zijn in vergelijking met inwoners van de rest van Europa minder goed beveiligd. Dat beweert Microsoft op basis van een onderzoek in 27 landen.

Volgens het bedrijf heeft 83 procent van de Nederlanders een antivirus-programma op zijn computer geïnstalleerd, maar kijkt slechts de helft van de Nederlanders bij online betalingen of de website betrouwbaar is. Ook gebruikt slechts een kwart voor elk online account een apart wachtwoord.

Het bedrijf raadt aan om bij het creëren van een wachtwoord het hele toetsenbord te gebruiken. "Val dus niet altijd terug op de bekende letters en tekens", zegt marketingmanager Coen Nijkrake van Microsoft.

Safety Index

Microsoft heeft op basis van de resultaten van het onderzoek een ranglijst gemaakt, de Computing Safety Index. Daaruit blijkt dat het Europese gemiddelde een 44,20 is. Nederlanders scoren 42,77 op de lijst.

Uit de cijfers blijkt verder dat jongeren zich over het algemeen beter beschermen dan ouderen. Van de 14 tot 24-jarigen gebruikt 47 procent op internet niet hun echte naam bij het spelen van online games. In de categorie 45-49 jaar is dat 23 procent en bij 60-plussers slechts 11 procent.

Do's en don'ts

“Hoewel je misschien zou denken dat jongeren meer risico’s nemen, lijkt het erop dat jongeren juist een meer verantwoordelijke houding innemen wanneer het aankomt op hun online veiligheid. Zij zijn zich beter bewust van de do’s en dont’s op het internet en weten middelen als virusscanners en webbrowserfilters beter in te zetten”, aldus het bedrijf.

Microsoft geeft de cijfers vrij in het kader van de Safer Internet Day en het daaraan gekoppelde symposium Kinderen, seks en internet.