AMSTERDAM - Beveiligingsbedrijf Symantec heeft hackers 50.000 dollar aangeboden om te voorkomen dat de broncode die in 2006 gestolen is, gepubliceerd zou worden.

Het aanbod was onderdeel van een operatie die uitgevoerd is door undercoveragenten. Zij deden zich voor als medewerkers van Symantec. De e-mailwisselingen tussen de hacker en de undercoveragent zijn online gezet.

"De communicatie met de persoon (personen) die een poging deden om Symantec af te persen maken deel uit van het gerechtelijk onderzoek", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen persbureau Reuters. Hij voegt eraan toe dat er geen geld is betaald.

Hacker

De hacker, Yama Tough, zou het bedrag uitbetaald krijgen in een reeks transfers, als hij zou kunnen aantonen dat de gestolen code vernietigd is. Ook zou de hacker, die verbonden zou zijn aan Anonymous, een bericht moeten verspreiden dat hij de blauwdrukken nooit heeft gehad.

Yama Tough zegt tegen Reuters dat ze Symantec bewust hebben overgehaald om hen losgeld aan te bieden om het bedrijf te kunnen vernederen.

Deadline

In de laatste e-mail, die maandag verstuurd is, geeft Yama Tough Symantec een laatste deadline. Als het beveiligingsbedrijf niet binnen tien minuten reageert, wordt de code online gezet, staat in het bericht te lezen.

Inmiddels is op torrentsite The Pirate Bay een bestand van 1,2 gigabyte geüpload onder de naam 'Symantec’s pcAnywhere Leaked Source Code'. Of het ook daadwerkelijk om de gestolen blauwdrukken gaat is niet duidelijk.

Code

Symantec maakte pas in januari bekend dat het in 2006 slachtoffer is geworden van een hackersaanval. Programmeercode van anti-virussoftware, onder meer van Norton, zou hierdoor deels openbaar zijn.

Het bedrijf relativeerde de aanval door te benadrukken dat de code alweer een aantal jaar oud is en niet meer in productie is.