AMSTERDAM -  Het Cito heeft dinsdagochtend opnieuw te maken gehad met een storing op zijn website. Verschillende basisscholen meldden dat ze niet konden inloggen.

Leerlingen die al waren ingelogd, hadden nergens last van. Maar her en der lukte inloggen niet. Ook kon het voorkomen dat kinderen die al begonnen waren en even hadden uitgelogd ineens niet meer konden inloggen. "Zij hoeven de vragen die ze al hadden beantwoord niet over te doen. De antwoorden zijn opgeslagen", zegt een woordvoerder.

Omstreeks 11.30 uur leken de problemen voorbij te zijn. Ruim drieduizend scholen waren op dat moment volgens de woordvoerder bezig met de toets.

Andere dag

Zo'n 162.000 basisschoolleerlingen zijn vandaag begonnen aan de Citotoets, die officieel Eindtoets Basisonderwijs heet. Daarvan zijn 1565 leerlingen aangemeld voor de digitale versie.

De woordvoerder laat weten dat sommige getroffen leerlingen de toets mogelijk op een andere dag zullen moeten maken.

Oorzaak

Vorig jaar had het Cito ook al te maken met een storing tijdens de eindtoets. De storing was toen het gevolg van een piekbelasting op de servers, maar daar ligt het deze keer niet aan, aldus de organisatie.

Sinds dinsdagochtend had het instituut ook telefonische problemen, omdat de centrale door de storing overspoeld werd door telefoontjes. Ook die problemen zouden opgelost zijn.