AMSTERDAM – De torrentsite BTJunkie is uit de lucht. De site gold als een van de populairste torrentsites ter wereld en geeft aan vrijwillig te zijn gestopt.

Dit maakt BTjunkie maandag zelf bekend op hun website.

"De beslissing was niet makkelijk, maar we hebben besloten om vrijwillig de site uit de lucht te halen", zo is te lezen. Er wordt geen reden gegeven waarom de site ermee stopt.

Stichting Brein laat in een reactie weten dat ze BTJunkie een aantal keren heeft verzocht om "haar illegale handelwijze te staken." Maar of dat de doorslag gaf voor de site, is niet bekend.

Naast BTJunkie zijn ook de torrentssites Cerubijn.com en Torrentwood.org ermee gestopt. Als reden geven ze in een afscheidsmail aan dat het dankzij de FBI en Brein is.

Megaupload

In januari haalde de FBI de downloadsite Megaupload uit de lucht. Daarop besloten zowel FileSonic als Uploaded.to hun diensten te beperken. FileSonic heeft het delen van bestanden helemaal uitgeschakeld.

Het ligt dus in de lijn der verwachting dat BTjunkie ook met de site is gestopt vanwege het gevaar voor juridische stappen. De site was online sinds 2005.