AMSTERDAM - Een groep hackers die verbonden is aan Anonymous claimde zaterdag de website van de Zweedse regering te hebben aangevallen waardoor het korte tijd onbereikbaar was.

CyberForce, zoals de hackers zich noemen, gebruikte Twitter om de verantwoordelijkheid voor de aanval te claimen. “We zijn erin geslaagd de regering aan te vallen”, schreven ze zaterdag.

De groep zou nog meer aanvallen gepland hebben. CyberForce maakte gebruik van zogeheten DDoS-aanvallen. Bij een DDoS-aanval wordt een website met zoveel informatie bestookt, dat het netwerk vastloopt en de site niet meer te bereiken is

Een woordvoerder van de Zweedse regering bevestigt tegenover persbureau AP dat de website problemen heeft ondervonden, maar weigert verdere details prijs te geven.

Anonymous

CyberForce noemt zichzelf een onderdeel van het hackerscollectief Anonymous, dat deze week weer in het nieuws kwam door een conferencecall tussen de Amerikaanse FBI en de Britse tegenhanger Scotland Yard naar buiten te brengen.

ACTA

De aanval op de website van de Zweedse regering viel samen met protesten tegen de anti-piraterijwet ACTA in Stockholm en Göteborg. De hackers twitterden dat ze niet op straat, maar online protesteren.

ACTA is een wet dat onder meer piraterij op internet moet bestrijden. Volgens protestgroepen bedreigt de wet vrije informatiedeling op het web.