AMSTERDAM – Een groep waarin toezichthouders uit alle Europese lidstaten vertegenwoordigd zijn, heeft Google gevraagd het nieuwe privacybeleid uit te stellen. De zoekgigant weigert.

In een brief (pdf) die de groep gestuurd heeft naar de top van Google wordt gesproken over een onderzoek naar de mogelijke consequenties van het nieuwe beleid.

Google kondigde de nieuwe privacyinstellingen vorige week aan. Ingelogde gebruikers delen daarin automatisch informatie met alle Googlediensten in plaats van met alleen de dienst de ze gebruiken. Er is geen opt-out-mogelijkheid.

Volgens Google behouden de gebruikers controle over hun instellingen en worden de diensten juist beter. Toch wil Europa eerst de gevolgen onderzoeken en vraagt Google tot het onderzoek afgerond is het nieuwe beleid, dat 1 maart in moet gaan, uit te stellen.

Reactie Google

In een reactie laat het bedrijf weten dat het niet van plan is de maatregelen uit te stellen. Volgens Google zijn er geen ‘substantiële zorgen’ geuit toen de toezichthouders eerder over het nieuwe beleid werden ingelicht.

Wel wil de zoekgigant met de toezichthouders praten als zij vragen of zorgen hebben. Bovendien wijst het bedrijf erop dat de diensten van Google ook gebruikt kunnen worden als mensen niet ingelogd zijn.