AMSTERDAM – Google gaat de applicatiewinkel Android Market actief beschermen tegen malware, misschien wel de grootste bedreiging van het mobiele besturingssysteem.

In een blog laat de zoekgigant weten software te hebben ontwikkeld met de naam Bouncer. De software zal optreden als een soort uitsmijter door nieuwe apps, bestaande apps en ontwikkelaars te scannen.

Daarbij kijkt Bouncer naar bekende malware, spyware, virussen en ‘verdacht gedrag’. Ook worden nieuwe ontwikkelaars aan een scan onderworpen om te voorkomen dat hetzelfde bedrijf of dezelfde persoon opnieuw malware verspreidt.

Open

Omdat Android Market open is, kan in principe iedereen zijn applicatie in de digitale winkel zetten. Dat heeft als gevolg dat er ook onbetrouwbare apps gedownload worden. Naar schatting werd er via apps met malware vorig jaar ruim 1 miljoen dollar bij Androidgebruikers afhandig gemaakt.

Symantec waarschuwde vorige week nog voor gevaarlijke apps in Android Market. Volgens het beveiligingsbedrijf werden apps met malware ruim een miljoen keer gedownload. In totaal werden er volgens Google tot nu toe ruim 11 miljard applicaties gedownload en is het dus tijd om de veiligheid van Android Market verder aan te pakken.

“We erkennen dat we niet kunnen voorkomen dat mensen malware maken, maar we kunnen het effect van malware op Androidgebruikers wel verkleinen”, aldus Google in de verklaring. In de tweede helft van 2011 is Bouncer getest en volgens Google resulteerde dat in een afname van 40 procent wat betreft potentieel gevaarlijke downloads in Android Market.

App Store

Apple onderwerpt de applicaties die ingediend worden voor de App Store eerst aan allerlei tests voor ze echt beschikbaar zijn voor consumenten. Op die manier wordt malware beperkt. Aan de andere kant is op dit gesloten systeem ook kritiek omdat de eisen die Apple aan apps stelt erg streng en soms onduidelijk zijn.