NEW YORK - Facebook heeft een officiële aanvraag ingediend voor een beursgang. De Amerikaanse sociale netwerksite wil via deze weg 5 miljard dollar (3,8 miljard euro) ophalen.

Dat blijkt uit de aanvraag.

De beursgang van 5 miljard dollar is lager dan de 10 miljard die eerder verwacht werd. Er worden mogelijk minder aandelen uitgegeven om schaarste te creëren en zo de prijs van een aandeel hoog te houden.

Zie ook: Facebook ziet Google en mobieltjes als grootste bedreiging

De totale waarde van Facebook wordt geschat op 100 miljard dollar. Daarme zou het bedrijf in één klap ongeveer evenveel waard zijn als McDonalds.

Het concern realiseerde vorig jaar een omzet van 3,7 miljard dollar (2,8 miljard euro). De omzet werd eerder door kenners geschat op 5 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1 miljard dollar.

Het Facebookverkeer wereldwijdxx

De beursgang van de populairste netwerksite ter wereld wordt gezien als een van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Het basissalaris van topman en oprichter Mark Zuckerberg was vorig jaar 500.000 dollar. Zijn salaris zal volgens de papieren per 1 januari 2013 teruggebracht worden tot 1 dollar per jaar.

Uit de aanvraag kwam verder naar voren dat er 845 miljoen gebruikers maandelijks actief zijn op Facebook. Een half miljard gebruikers logt zelfs elke dag in. Samen genereren deze gebruikers 2,7 miljard 'likes' per dag.

De statistieken van Facebook in beeld

xx