AMSTERDAM - De topman van Sony, de Amerikaan Howard Stringer, stapt op. Het Japanse elektronicaconcern heeft Kazuo Hirai aangewezen als zijn opvolger.

Hirai (51) komt van de divisie bij Sony die zich bezighoudt met consumentenelektronica en computerspelletjes. Stringer (69) blijft als voorzitter van de raad van commissarissen verbonden aan Sony.

Stringer is sinds 2005 CEO van het Japanse technologieconcern. In 2009 werd hij ook president van het bedrijf.

Hirai bekleedde de hoogste functie bij de divisie Sony Computer Entertainment. De nieuwe topman, die geldt als een Sony-veteraan, speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de spelcomputer PlayStation in de jaren '90. Hij hield zich tijdens zijn loopbaan bij Sony vooral bezig met computerspelletjes, films, muziek en andere softwareproducten.

xx

Howard Stringer (links) en Kazuo Hirai (rechts) tijdens een persconferentie (AFP)

Hirai wacht een moeilijke klus. De fabrikant van onder meer Bravia-televisietoestellen schreef de laatste 4 jaar rode cijfers, onder meer als gevolg van teruglopende verkopen.

De positie op de smartphonemarkt moet in 2012 flink verbeterd worden door de overname van het samenwerkingsverband Sony Ericsson. Op de tv-markt heeft het bedrijf veel last van concurrentie van LG en Samsung en de zwakke vraag in het algemeen.

Volgens Hirai zou Sony zich in een veel moeilijkere positie bevinden als Stringer het bedrijf de afgelopen jaren niet zo goed geleid had.

Smartphones en gamen

De nieuwe CEO stelt zich te richten op de belangrijkste aspecten van Sony: digitale fotografie, smartphones en gamen. Daarnaast moeten er stappen gezet worden op de tv-markt.

Stringer laat in een reactie weten dat hij Hirai volledig zal steunen waar nodig en mogelijk. "Hij is heeft een internationale focus voor wie technologie en de cloud bekende terreinen zijn. hij waardeert content en digitalisering is zijn tweede natuur."