AMSTERDAM - Internetaanbieder XS4All heeft woensdag de website op zwart gezet uit protest tegen de verplichte blokkering van downloadsite The Pirate Bay.

Bezoekers krijgen een melding met een verklaring over de actie, maar kunnen daarna eventueel wel doorklikken naar de normale website.

Nadat Stichting Brein XS4ALL en Ziggo aanklaagde, oordeelde een Nederlandse rechter onlangs dat de providers The Pirate Bay moeten blokkeren. De bedrijven legden zich hier niet bij neer en hebben beroep aangetekend, maar in afwachting daarvan moet de website toch geblokkeerd worden.

Ziggo heeft in de nacht van maandag op dinsdag de site al geblokkeerd. XS4ALL volgde de nacht daarop, maar zet dus ook de eigen website op zwart.

Censuur

Volgens XS4ALL wordt door de blokkade ook rechtmatige content gecensureerd. Ook hekelt de internetaanbieder in het opiniestuk dat de getroffen abonnees zich niet kunnen verweren.

Ook hebben ze moeite met het feit dat Brein het aantal te blokkeren IP-adressen en domeinnamen continu mag aanvullen, zo schrijven de advocaten in het opinieartikel.

UPC, KPN en T-Mobile hebben inmiddels ook een brief van Stichting Brein ontvangen waarin de organisatie de bedrijven vraagt de website te blokkeren. Zij hebben dit net als Ziggo en XS4ALL geweigerd en worden nu waarschijnlijk ook voor de rechter gedaagd.