AMSTERDAM - Steve Jobs heeft voormalig Google-CEO Eric Schmidt in 2007 persoonlijk gevraagd om te stoppen met het werven van een Apple-technicus. De e-mail kostte een Google-medewerker zijn baan.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die vrijdag openbaar zijn gemaakt, meldt persbureau Reuters.

Een kopie van de e-mail aan Schmidt maakt deel uit van een collectieve rechtszaak tegen Apple, Google, Adobe, Intel, Pixar, Lucasfilm en Intuit.

De bedrijven worden door vijf ex-medewerkers beschuldigd van samenzwering. Ze zouden onderling afspraken hebben gemaakt om elkaars personeel niet weg te kapen. De lonen zouden daardoor laag gehouden zijn en volgens hen is ook de compensatie voor de werknemers onderdrukt.

Ontslagen

De e-mail aan Schmidt gaat over een poging van een Google-medewerker om een Apple-technicus te werven. Schmidt was in die tijd ook bestuurslid bij Apple.

"Ik zou erg blij zijn als je wervingsafdeling hiermee zou stoppen," schreef Jobs aan de voormalig CEO van Google.

Schmidt stuurde de e-mail van Jobs door met de opmerking: 'Kun je dit stoppen en me laten weten waarom dit gebeurt? De directeur van Google's personeelsbeleid antwoordde dat de medewerker die contact op had genomen met de Apple-technicus meteen ontslagen wordt.

Intel

In de onlangs ingediende rechtbankdocumenten wordt ook verwezen naar een bericht van Intel-CEO Paul Otellini uit 2007. Hij spreekt daarin over een overeenkomst met Google. “Laat ik duidelijk zijn, we hebben niets getekend”, schreef Otellini. "Er bestaat zoiets als een “niet werven”-handdruk tussen Eric en mij. Ik zou graag zien dat dit niet openlijk bekend wordt.”

Onderzoek

Het ministerie van Justitie startte in 2010 een onderzoek naar de bedrijven vanwege de personeelafspraken. Na het onderzoek beloofden de bedrijven dat ze de afspraken niet meer zouden maken en schikten ze met Justitie.

De bedrijven willen nu dat ook de civiele rechtszaak tegen hen niet doorgaat, maar de rechter heeft dat verzoek geweigerd.