UTRECHT - De koninklijke wachtkamers op de stations Amsterdam CS, Den Haag HS en Baarn zijn niet langer voorbehouden aan koningin Beatrix en haar familie.

De Nederlandse Spoorwegen hebben zaterdag een speciale website geopend waarop het publiek een kijkje kan nemen achter de deuren van de normaal gesloten majesteitelijke vertrekken.

Op de site zijn 360 graden-foto's te vinden van de vertrekken, inclusief een audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden. Ook staat bij elke foto een korte omschrijving van de geschiedenis van de diverse wachtkamers.

Ruimtes

De wachtruimtes bevinden zich in gemeenten met grote koninklijke paleizen. In theorie kunnen de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten de wachtkamers gebruiken. Maar in de praktijk gebeurt dit nog maar zeer zelden. De ruimtes worden wel door de NS en ProRail gebruikt voor bijzondere evenementen en bezichtigingen.

De wachtkamers, die allemaal in de tweede helft van de 19e eeuw werden ingericht, zijn over het algemeen al voor het publiek te bezichtigen op Open Monumentendag.