AMSTERDAM - Twitter gaat per land tweets blokkeren die in strijd zijn met lokale wetgeving.

Dat meldt Twitter blog.

Voorheen konden uitingen, in strijd met bepaalde regels, alleen wereldwijd van de site worden verwijderd. Nu kan de sociale nerwerk-site per land kijken welke uitlatingen ter plaatse niet worden getoloreerd terwijl wereldwijd de tweet gewoon blijft bestaan. Dit om transparant te blijven.

Twitter geeft aan de functie nog niet te hebben gebruikt. Als dit gebeurt, dan laat de site weten aan de gebruiker dat zijn tweet wordt verwijderd.

In berichten zal te zien zijn of censuur is toegepast, aldus Twitter. Daarmee volgt de dienst dezelfde werkwijze als Google, dat in sommige landen niet alle zoekresultaten kan tonen. Net als Google wil Twitter ook verzoeken om censuur van regeringen, bedrijven of individuen publiceren.

Vrijheid

Critici vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt en denken dat de speciaal ontwikkelde technologie om censuur toe te passen alleen dient zodat Twitter zijn vleugels kan spreiden in landen waar de dienst nog niet actief is.

Twitterberichten speelden onder meer een grote rol in de opstanden in de Arabische wereld vorig jaar, omdat mensen door middel van de dienst in contact met elkaar konden blijven en nieuws vlug de wereld in konden brengen.

Om deze rol ook in de toekomst te willen blijven spelen, zegt Twitter zijn censuurbeleid te moeten aanpassen.