AMSTERDAM - De FBI wordt aangeklaagd vanwege het offline halen van uploadsite Megaupload.com.

Dat melden diverse buitenlandse media vrijdag.

De organisatie Pirate Parties International, een coalitie van diverse nationale piratenpartijen, verzamelt op dit moment klachten van mensen die Megaupload.com op een legitieme manier gebruikten.

Volgens de groep zijn veel gebruikers ten onrechte benadeeld door het offline halen van de website. Via Megaupload.com konden mensen bestanden delen met elkaar. Vaak ging het om auteursrechtelijk beschermd materiaal, maar ook om gewone tekstbestanden en amateursfoto’s en -video.

Buiten proportie

Ook de mensen die de website daarvoor gebruikten, kunnen dat nu niet meer doen. “De schade die ontstaan is door het plotseling afsluiten van Megaupload is onterecht en volledig buiten alle proportie”, aldus Pirates of Catalonia, de leider van de internationale organisatie.

Zoals gezegd worden momenteel nog klachten verzameld zodat er grond is voor de rechtszaak. Bovendien zoekt de groepering uit of er mogelijk ook Amerikaanse wetten overtreden zijn.

De FBI haalde Megaupload vorige week offline vanwege auteursrechtenschending. De oprichter, Kim Dotcom, en een paar andere medewerkers werden opgepakt. Een aantal van hen zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten. Ze worden allen verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie.