AMSTERDAM - Consumentenprogramma Ook dat Nog heeft een speciale prijs in het leven geroepen voor bedrijven of instellingen die de consument lang laat wachten. Deze prijs heet 'de Gouden Slak'. Mensen kunnen stemmen op genomineerde bedrijven en instellingen. Let op, waarschuwt het consumentenprogramma nog, u kunt maar één keer stemmen. Niets blijkt minder waar. De stemlijst kan op zeer eenvoudige wijze worden gemanipuleerd.

Onno Geerdink van Registreernujouw.nl kwam erachter dat het stemmen op de Ook Dat Nog-site onzin was. Zijn bedrijf was genomineerd voor de Gouden Slak: "Tot onze verbazing bleken we genomineerd te zijn voor de Gouden Slak. Na controle bleek al gauw dat iemand die met ons een geschil heeft gehad meerdere keren op ons had gestemd."

"Na diverse pogingen contact te krijgen met de redactie van Ook Dat Nog om onze versie van het verhaal te vertellen, hebben we eerst Ook Dat Nog zelf op nummer 1 van de nominatielijst gezet. Toen we daarna nog geen reactie kregen, hebben we besloten de website tijdelijk op slot te draaien totdat ze tenminste hun stemsysteem beveiligen," aldus Geerdink op zijn website.

Om aan te tonen dat het stemmen inderdaad onzin was, hebben wij donderdagmiddag voor de sluiting een gefingeerd bedrijf genomineerd, genaamd 'testbedrijf' voor de Gouden Slak. Door steeds opnieuw op dit bedrijf te stemmen, kwamen wij hoger in de lijst te staan. Na twee keer stemmen stonden we al in de top 100. Na 130 keer stemmen, stonden wij hoger in de lijst dan Casema en UPC. Negen stemmen later konden wij ons testbedrijfje feliciteren met de eerste plaats.

Inmiddels heeft de KRO het bewuste script en bijbehorende pagina verwijderd. "We onderzoeken wat er precies aan de hand is en hoe we de beveiliging kunnen verbeteren", aldus Monique Moeskops, persvoorlichter van de KRO tegen Webwereld.