AMSTERDAM - In Japan ondertekenen de Europese Commissie en enkele losse Europese landen donderdag het omstreden anitpiraterij-verdrag ACTA.

Ondanks het ondertekenen door de Commissie gaat het verdrag (pdf) voorlopig nog niet in.

Hierna zullen het Europese Parlement en de individuele lidstaten hun oordeel nog over de Anti-Counterfeiting Trade Agremeent (ACTA) moeten geven.

In Polen werd de afgelopen dagen al flink geprotesteerd, ook in Nederland zijn Kamerleden niet te spreken over het verdrag waarvan de onderhandelingen nog steeds in nevelen zijn gehuld.

Deze onderhandelingen vonden namelijk veelal achter gesloten deuren plaats waardoor de totstandkoming onduidelijk is. Omstreden maatregelen als het zonder pardon offline halen van websites zijn geschrapt.

Downloaders

Toch wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker om downloaders aan te pakken en zou het verdrag in strijd zijn met nationale- en EU-regelgeving. Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, liet eerder al weten dat ACTA niet verder gaat dan de wetten die in Nederland gelden.

Activistengroep Anonymous kondigde de afgelopen dagen al acties aan waarbij het diverse websites dreigt aan te vallen.

Tweakers.net meldt dat de Nederlandse ambassadeur het verdrag niet ondertekend heeft omdat er niet op tijd toestemming gegeven zou zijn. Wat hier de reden van is, is niet bekend. De ondertekening zal waarschijnlijk later alsnog plaatsvinden.

ACTA moet ook fysieke piraterij door middel van nepproducten tegengaan.