AMSTERDAM - Klanten van ING kunnen woensdag soms geen gebruik maken van internetbankieren omdat de bank een maximum aan verkeer heeft ingesteld.

Dat laat een woordvoerder woensdagochtend weten aan NU.nl. Zondag, maandag en dinsdag werd internetbankieren bij ING getroffen door een storing.

Om de stabiliteit woensdag te garanderen, heeft ING een maximum aan ingelogde gebruikers ingesteld. Het kan dus zijn dat klanten geen toegang krijgen tot Mijn ING via de website of de applicaties. iDeal is wel gewoon volledig beschikbaar.

"De storingen van afgelopen dagen waren het gevolg van een database die niet goed werkte. Vandaag voeren we tests uit en zullen we waar nodig herstelwerkzaamheden verrichten", aldus de woordvoerder.

Stabiel

"Het kan door het maximum voorkomen dat gebruikers later nog eens moeten inloggen omdat het de eerste keer niet lukt. Daar bieden wij onze excuses voor aan, maar zo kunnen we wel zorgen dat internetbankieren voor de klanten die inloggen stabiel is."

ING verwacht dat alleen op piekmomenten problemen ontstaan. Wel erkent de woordvoerder dat het woensdag drukker zal zijn dan normaal omdat mensen de afgelopen dagen minder gebruik hebben kunnen maken van de dienst.

''Het schaamrood staat ons op de kaken, dit is niet de dienstverlening die je van ING zou mogen verwachten'', aldus ING over de storingen.

Schade webwinkels

De storing kost webwinkels flink wat omzet, stelt brancheorganisatie Thuiswinkel.org. De brancheorganisatie vindt de vierde storing in korte tijd onacceptabel. "We klagen al lange tijd over onvoldoende beschikbaarheid van Ideal", zegt voorman van Thuiswinkel.org Wijnand Jongen.

"In de afgelopen maanden is de beschikbaarheid onder aanvaardbare percentages gekomen", klaagt Jongen. "Dat moet nu echt voor eens en altijd de wereld uitgeholpen worden."

De schade voor webwinkels kan oplopen in de miljoenen, stelde Jongen eerder tegenover NOS op 3. Als belangenvertegenwoordiger wil Thuiswinkel.org voortaan eerder worden geïnformeerd over de storingen, zodat webwinkels hier rekening mee kunnen houden.