AMSTERDAM – Zoekgigant Google gaat de voorwaarden van diverse diensten combineren en aanpassen. Informatie van gebruikers mag dan bij alle diensten gebruikt worden en er is geen opt-out-mogelijkheid.

Dat blijkt uit een blogpost van Google.

Het bedrijf schrijft dat het de voorwaarden rondom privacy duidelijker wil maken door een soort algemene voorwaarden op te stellen waar veel diensten onder komen te vallen. Bovendien wordt de tekst korter en begrijpelijker.

Ook inhoudelijk gaan er echter dingen veranderen. Zo staat een gebruiker met een Google Account de zoekgigant automatisch toe vergaarde informatie in alle diensten te gebruiken. Op die manier kan informatie van Google+ gebruikt worden in de zoekresultaten en mag informatie over de zoekopdrachten in alle andere diensten geïntegreerd worden.

Geen opt-out

Opmerkelijk is dat in de nieuwe voorwaarde geen opt-out-mogelijkheid genoemd wordt. Het enige waar gebruikers zich voor kunnen afmelden zijn aankondigingen en andere informatie die bijvoorbeeld via e-mail verstuurd worden.

Wanneer een ingelogde gebruiker van een dienst gebruikmaakt, staat deze persoon Google automatisch toe deze informatie te gebruiken in alle diensten.

Google stelt dat deze nieuwe aanpak zorgt voor verbeterde resultaten in bijvoorbeeld de zoekmachine, maar ook op het gebied van advertenties. Gebruikers zullen vanaf deze week geïnformeerd worden over de nieuwe voorwaarden die vanaf 1 maart ingaan.

Kamervragen

D66 heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Kamerlid Kees Verhoeven tegenover NU.nl: "Google lijkt een duister pad te zijn ingeslagen, gefixeerd op de gunst van de adverteerder. Het bedrijf legt de internetgebruikers zijn wil op of zet ze buitenspel. En de consument heeft geen alternatief."

Verhoeven wil dat de minister uitzoekt hoe het precies zit met de nieuwe voorwaarden en vraagt zich af of het bieden van een opt-out niet verplicht is zeker aangezien er volgens D66 geen serieus alternatief is voor Google op het gebied van zoeken.

"Maakt Google gebruik van haar marktmacht bij het aanpassen van de voorwaarden en vindt u dit wenselijk?", aldus Verhoeven in de brief naar de minister.

Reactie Google

Google benadrukt in een reactie dat er niets verandert aan de manier waarop informatie van gebruikers gedeeld wordt buiten Google. "We veranderen niets aan de instellingen waar het gaat om informatie die gedeeld wordt of de zichtbaarheid voor derden."

Volgens een woordvoerder van Google Nederland is het simpelweg niet werkbaar om een opt-out aan te bieden. "We zouden sommige gebruikers op de nieuwe policy hebben, en sommige gebruikers op de oude policy, en twee verschillende structuren die dan tegelijkertijd van kracht zijn."