AMSTERDAM - Diverse Poolse websites zijn van plan om dinsdagavond een uur lang op zwart te gaan uit protest tegen de steun van Poolse regering voor het ACTA-verdrag.

Al dagenlang wordt er op internet geprotesteerd tegen de Poolse regering. Critici vrezen dat het verdrag, dat gericht is op het bestrijden van online piraterij en copyright-schendingen, leidt tot censuur.

De meeste sites die hebben aangekondigd op zwart te gaan zijn sites die populair zijn onder jongeren.

Een van de websites plaatste een banner met de tekst: 'Onder het vaandel van de strijd tegen piraterij en zorgen over intellectueel eigendom beperkt ACTA de rechten van ons allemaal'.

Schrijvers

Een invloedrijke organisatie die schrijvers en componisten vertegenwoordigt, ZAIKS, heeft juist verklaard het ACTA-verdrag te steunen. Volgens de organisatie is het verdrag niet schadelijk voor de vrijheid op internet, maar zorgt het er wel voor dat de rechten worden beschermd.

Piraterij berooft volgens ZAIKS jaarlijks artiesten en de staatskas van miljoenen euro's.

SOPA

ACTA heeft enkele gelijkenissen met de omstreden SOPA-wetgeving die vorige week door het Amerikaanse Congres op de lange baan werd geschoven nadat Google en Wikipedia actie hadden gevoerd tegen het wetsvoorstel.