AMSTERDAM – Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) acht het niet noodzakelijk voor providers om extra vergoedingen te vragen van bedrijven als Google, Apple en Facebook. Geld eisen kan dan ook niet.

Dat blijkt uit een brief (pdf) van Verhagen als antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA).

KPN, T-Mobile en Vodafone hebben het afgelopen jaar allemaal laten weten behoefte te hebben aan een bijdrage van bedrijven als Apple, Google en Facebook. Zij zouden moeten meebetalen aan de onderhoudskosten van het netwerk omdat zij daar ook massaal gebruik van maken.

Minister Verhagen laat weten dat de providers dit wel kunnen vragen, maar niet kunnen eisen. Het is door de nieuwe Telecomwet, waar netneutraliteit in is opgenomen, niet toegestaan bepaalde diensten extra duur te maken of te blokkeren. Als de bedrijven niet willen betalen, kunnen de providers dus niets doen.

Niet nodig

Op de vraag wat zijn visie is op dit soort ontwikkelingen in de telecommarkt, antwoordt Verhagen: “De groei van het mobiele internet en de druk op bestaande verdienmodellen maken dat aanbieders op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen.”

“Het is daarbij belangrijk dat zij de investeringskosten voor onderhoud en uitbreiding van het netwerk kunnen terugverdienen. Die ruimte biedt het wetsvoorstel. Aanbieders zijn vrij om de hoogte van hun tarieven te bepalen en daarbij te differentiëren naar bijvoorbeeld bandbreedte en dataverbruik”, aldus de minister.

Hij stelt in zijn antwoord niet direct dat het niet nodig is om geld te vragen van derden, maar noemt de optie ook niet. Volgens hem bieden de eigen tarieven voldoende mogelijkheden.

Europese regels

In de brief wordt ook duidelijk dat Verhagen bij Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) zal aandringen op het aanscherpen van Europese richtlijnen. “Ik vind open toegang tot internet van groot belang. Ik zal in de Telecomraad, waar mevrouw Kroes ook zitting in heeft, wijzen op het belang van een Europese regeling van netneutraliteit om deze open toegang te garanderen.”