AMSTERDAM – Een Amerikaanse vrouw moet verplicht het 'wachtwoord' van een versleutelde harde schijf overhandigen in een zaak rond hypotheekfraude.

Een Amerikaanse rechter bepaalde dat de vrouw haar versleutelde harde schijf toegankelijk moet maken voor onderzoek.

De advocaat van de verdachte had aangevoerd dat volgens het vijfde amendement een persoon niet gedwongen kan worden aan de eigen veroordeling mee te werken. Volgens de rechter gaat dit argument echter niet op.

Praktisch

Hij stelt dat, omdat al bekend is waar de data zich bevindt en de laptop al ingenomen is, het meer gaat om een praktische handeling die te vergelijken is met het overhandigen van een sleutel van een afgesloten kamer. De vrouw moet de harde schijf ontsleutelen voor 21 februari.

De advocaat van de vrouw heeft al laten weten in hoger beroep te gaan en stelde daarbij dat de vrouw de harde schijf misschien wel niet kan ontsleutelen. Waarop deze uitspraak gebaseerd is, is onduidelijk.

Eerder bepaalde aan andere rechter al dat een verdachte zich niet kan beroepen op het zwijgrecht als het aankomt tot versleutelde data.

Amsterdamse zedenzaak

Ook in de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. was sprake van een zwaar versleutelde computer waar de politie niet in kon komen. Een andere verdachte, Matthijs van der M., weigerde in eerste instantie de sleutel te overhandigen.

Burgemeester Van der Laan pleitte toen voor de invoering van celstraffen voor personen die hun encryptiesleutels niet willen afgeven. Uiteindelijk besloot M. toch mee te werken.