AMSTERDAM - De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), het bedrijf achter .nl, roept de politiek op te discussiëren over internet als grondrecht.

Dat blijkt uit een adviesrapport dat maandag overhandigd werd aan Tweede Kamerlid Afke Schaart van de VVD. Zij is binnen die partij woordvoerder IT & Innovatie.

Het rapport is gebaseerd op een enquête onder 11.000 respondenten en de uitkomsten van het 25 jaar.nl-congres. Veel Nederlanders blijken internet te zien als grondrecht en daar moet de politiek over gaan nadenken, vindt SIDN.

Zo staat in het adviesrapport dat de rechten in de online wereld even goed gewaarborgd moeten worden als rechten in de offline wereld. “Nederlanders zien cybercrime als even bedreigend als gewone criminaliteit”, aldus SIDN.

De voor- en tegenstanders van internet als grondrecht staan echter ver uit elkaar en daarom is een politieke discussie nodig. Zo stelt de organisatie: “Hoe dit grondrecht vormgegeven moet worden is onduidelijk en was in de enquête aanleiding voor veel discussie.”

Ook pleit het SIDN voor meer aandacht voor de digitale wereld in het onderwijs en vraagt het de overheid om innovatie meer te stimuleren.