AMSTERDAM - Twee websites die online dataopslag aanbieden hebben hun filesharing-diensten beperkt of opgeschort na het offline halen van Megaupload.com.

Dit weekend besloten zowel FileSonic als Uploaded.to hun diensten te beperken. FileSonic heeft het delen van bestanden helemaal uitgeschakeld. Bij Uploaded.to gaat het om een blokkade voor Amerikaanse gebruikers.

De websites ondernemen actie nadat de FBI vorige week Megaupload.com offline haalde en diverse medewerkers arresteerde vanwege auteursrechtenschending. Deskundigen stelden toen al tegenover NU.nl dat de actie vooral bedoeld is om anderen angst aan te jagen. Dat lijkt nu dus te lukken.

Nieuwe arrestaties

Dit weekend werden nog twee medewerkers gearresteerd in Europa. Eerder werden vier verdachten opgepakt.

Het gaat nu om een 39-jarige Duitser, Scen Echternach, en 32-jarige Est, Andrus Nomm. Nomm is opgepakt in Nederland en Echternach in Duitsland, nadat hij daar aangekomen was vanuit de Filippijnen.

Topadvocaat

Megaupload.com had direct na de eerste arrestaties topadvocaat Robert Bennett in arm genomen. Bennett verdedigde onder meer Bill Clinton tijdens het proces rondom Monica Lewinsky. Naar verluidt is Bennet echter alweer vertrokken.

Een bron liet aan Reuters weten dat er sprake is van belangenverstrengeling vanwege andere cliënten die Bennett bijstaat.