AMSTERDAM - Er komt in Europa een meldplicht voor datalekken, consumenten krijgen het recht 'vergeten' te worden en lidstaten kunnen internetbedrijven boetes opleggen voor privacyschending.

Dat blijkt uit een conceptversie van een rapport van de Europese Unie dat in handen is van Reuters.

De nieuwe privacywetgeving zou woensdag al gepresenteerd moeten worden. Dat Europa werkt aan strengere regels, was al langer bekend. Viviane Reding, Eurocommissaris van Justitie, liet zondag weten dat de nieuwe regels de komende dagen bekendgemaakt worden.

Zij noemde het in de toespraak ‘essentieel’ dat consumenten controle krijgen over hun eigen informatie. Bovendien zijn de huidige regels in Europa te omslachtig en kost dat bedrijven elk jaar 2,3 miljard euro.

Meldplicht en boetes

Volgens Reuters staat onder meer in de nieuwe wetgeving dat bedrijven verplicht moeten melden wanneer er een lek heeft plaatsgevonden. Nu kunnen bedrijven dit in principe verborgen houden voor de buitenwereld.

Daarnaast zouden landen binnen de EU meer macht krijgen om deze bedrijven bij privacyschending boetes op te leggen. Deze boetes mogen dan maximaal 1 procent van de jaaromzet van een bedrijf zijn. Voorheen gingen er geruchten over 5 procent.

Vergeten

Ook krijgen Europese consumenten het recht om ‘vergeten’ te worden. Dit houdt in dat zij bedrijven kunnen verzoeken alle informatie die zij in handen hebben te wissen. Tegelijkertijd komt er een recht op dataoverdraagbaarheid. Op die manier moet het eenvoudig worden om data naar diverse bedrijven en diensten te verplaatsen.

Volgens geruchten hebben landen als Frankrijk en Duitsland moeite met het feit dat zij privacyregelgeving uit handen moeten geven.

De nieuwe wetgeving wordt overigens niet per direct ingevoerd. Het zal naar verwachting nog zo’n twee jaar duren voor alles definitief is. Internetbedrijven zouden pas in 2014 of 2015 te hoeven voldoen aan de nieuwe regels.