NEW YORK - De topmannen en oprichters van het Canadese technologiebedrijf Research in Motion (RIM), Jim Balsillie en Mike Lazaridis, treden af.

Dat maakt de fabrikant van de populaire smartphone Blackberry zondagavond (Amerikaanse tijd) bekend.

Operationeel directeur Thorsten Heins neemt het stokje per direct van hen over. Balsillie en Lazaridis blijven wel lid van de raad van bestuur. Volgens Lazaridis heeft het bedrijf ''een nieuwe fase van groei'' bereikt en is daarmee de tijd rijp voor hem en zijn mededirecteur om een stap opzij te doen.

De in Duitsland geboren Heins is sinds december 2007 in dienst van RIM. Daarvoor werkte hij voor het Duitse elektronicaconcern Siemens. In een verklaring liet de nieuwe topman weten dat hij alle vertrouwen heeft in de koers die het bedrijf momenteel vaart.

Bekijk een interview met de nieuwe CEO:

Dubbelrol

De topmannen van RIM vervulden lange tijd een dubbelrol als CEO en lid van de raad van bestuur. Aandeelhouders hadden al meerdere keren gevraagd om het opgeven van één van deze rollen om de invloed zo te beperken.

Met het opgeven van hun rol als CEO hopen Balsillie en Lazaridis het bedrijf weer op de rails te krijgen. Blackberry verloor het afgelopen jaar veel marktaandeel aan de iPhone van Apple en Android van Google.

Ook de waarde van aandelen in het bedrijf daalt hard. Zo is het bedrijf nu ruim 70 procent minder waard dan ruim een jaar geleden. Een paar jaar geleden werd de waarde zelfs op 75 miljard dollar geschat. Nu ligt deze waarde onder de 8 miljard.

Overname

De afgelopen tijd gingen geruchten over een overname door bijvoorbeeld Microsoft en Nokia of door Samsung. Heins liet direct na zijn aanstelling weten dat Blackberry echter nog steeds niet te koop is. Officieel is er overigens nooit door bovengenoemde bedrijven interesse getoond.

Dit jaar komt het bedrijf met nieuwe toestellen en een nieuw besturingssysteem. Dit moet het bedrijf een nieuwe impuls geven. De smartphones werden eigenlijk begin 2012 verwacht, maar de lancering werd eerder al uitgesteld naar het einde van het jaar.

Heins laat overigens weten open te staan voor het uitgeven van licenties voor het nieuwe platform genaamd Blackberry 10. Eerder wilde RIM daar niet aan geloven. Mogelijk kunnen andere fabrikanten in de toekomst dus gebruik maken van de software. Blackberry wordt dan misschien meer een software- dan een hardwarebedrijf.