AUCKLAND - De vorige week opgepakte oprichter van de website Megaupload heeft maandag voor een rechtbank in Nieuw-Zeeland verklaard dat hij onschuldig is aan onder meer internetpiraterij.

Hij wil op borgtocht worden vrijgelaten, zo liet hij via zijn advocaat weten.

Kim Dotcom (38), geboren als Kim Schmitz, wordt ervan beschuldigd dat hij miljoenen heeft verdiend door via zijn website illegale kopieën te verspreiden van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software.

Zelf zegt de Duitser dat hij slechts online opslagcapaciteit verkoopt. Met hem zitten nog drie verdachten vast in Nieuw-Zeeland, onder wie een 29-jarige Nederlander.

Aangehouden

De vier verdachten werden vorige week aangehouden op verzoek van de Amerikaanse federale recherchedienst FBI.

Dat gebeurde bij een inval in Dotcoms luxueuze landhuis op het Nieuw-Zeelandse platteland. Daarbij werden onder meer 20 exclusieve auto's in beslag genomen. De website Megaupload is uit de lucht gehaald.

Uitgeleverd

De Verenigde Staten willen dat de verdachten worden uitgeleverd. De rechter in Nieuw-Zeeland moet zich nog buigen over dat verzoek, een procedure die volgens kenners maanden kan duren.

De zitting van maandag ging vooral over de borgstelling, maar de rechter nam daarover nog geen beslissing. Dotcom wil voorlopig worden vrijgelaten, maar volgens de aanklager is het risico dat hij de benen neemt daarvoor te groot.

FileSonic

FileSonic, een concurrent van Megaupload, heeft het delen van bestanden via zijn website onmogelijk gemaakt. De maatregel volgt op een politieactie in Nieuw-Zeeland waarbij de oprichter van Megaupload en drie medewerkers werden opgepakt op verdenking van onder meer piraterij.

FileSonic biedt op papier online opslagruimte aan, maar in de praktijk zijn er talloze kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal te vinden. Voorlopig kunnen klanten echter alleen bestanden downloaden die zij zelf online hebben gezet, zo valt op te maken uit een verklaring die het bedrijf op de eigen website heeft gezet. De reden daarvoor werd niet gegeven.