NEW YORK - Het Amerikaanse softwareconcern Oracle wil zijn overnameprooi Peoplesoft niet loslaten. Woensdag maakte Oracle bekend het vijandige overnamebod op zijn branchegenoot te verhogen van 7,3 miljard tot 9,4 miljard dollar.

In juni vorig jaar begon Oracle zijn offensief. Het concern verlengde woensdag de termijn waarbinnen de aandeelhouders hun stukken kunnen aanbieden van 13 februari tot 12 maart. Het nieuwe bod is per aandeel 19 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel Peoplesoft van dinsdag.

Definitief

In eerste instantie bood Oracle 16 dollar per aandeel. Het concern verhoogde dat later tot 19,50 dollar. Het bod van woensdag komt neer op 26 dollar per aandeel. ''Dit is onze definitieve prijs'', aldus topman Jeff Henley.

PeopleSoft wil niets weten van een overname. De onderneming, die kort voor het ontvangen van het eerste bod het softwarebedrijf J.D. Edwards overnam, is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat ze wordt ingelijfd.

Passend moment

Het geplaagde bedrijf raadde woensdag zijn aandeelhouders aan niet direct actie te ondernemen. Het bestuur zal het nieuwe bod nader bezien en op een passend moment de aandeelhouders een aanbeveling doen, aldus een verklaring van PeopleSoft.

Hoe de aandeelhouders van PeopleSoft op het nieuwste bod reageren, is nog niet duidelijk. Als het tot een overname komt, zullen diverse kartelautoriteiten zich erover buigen. De combinatie zou een te sterke positie krijgen bij financiële programma's voor grote concerns.

Onderzoek

Voor de Europese Commissie was dat in november aanleiding om een onderzoek te beginnen. Brussel werkt daarbij samen met het Amerikaanse ministerie van Justitie.