MCLEAN - De FBI heeft Megaupload.com, een van de grootste filesharing websites ter wereld, uit de lucht gehaald.

In Nieuw-Zeeland zijn vier personen ingerekend, onder wie de Nederlander Bram van der K. (29), die zich op internet Bramos noemt, meldt de FBI op zijn website.

Naar drie verdachten wordt nog gezocht.

Naast Van der K. en Kim Dotcom, de oprichter van de website die zowel paspoorten van Hong Kong als van Nieuw-Zeeland heeft, zijn drie Duitsers, een Est en een Slowaak aangeklaagd. Van der K. zou de programmeur van de website zijn.

Anonymous

Uit wraak heeft hackergroep Anonymous enkele Amerikaanse websites aangevallen. Het gaat om de site van het Amerikaanse ministerie van Justitie, die van platenmaatschappij Universal, de Motion Picture Association of America (MPAA.org) en Recording Industry Association of America (RIAA.gov).

Volgens The Next Web heeft een van de officiële Twitteraccounts van Anonymous hiervoor de verantwoordelijkheid op zich genomen.

Half miljard

Door de dowloadsite zijn auteursrechthouders een half miljard dollar aan inkomsten misgelopen, aldus de aanklacht. Via Megaupload kon digitale content, zoals films, games en programma's, worden gedeeld, dikwijls zonder dat daar iets voor betaald hoefde te woren.

De illegale praktijken van de website hebben 175 miljoen dollar (135 miljoen euro) opgeleverd, aldus de FBI en het Amerikaanse ministerie van justitie.

De verdachten worden vervolgd voor betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad, het beramen van schendingen van het auteursrecht, het beramen van witwaspraktijken en twee gevallen van het daadwerkelijk schenden van het auteursrecht. In totaal kunnen ze tientallen jaren gevangenisstraf krijgen.

Nederland

In de Verenigde Staten en acht andere landen zijn in verband met de zaak twintig arrestatiebevelen uitgevaardigd, is zo'n vijftig miljoen dollar aan tegoeden in beslag genomen en is een onderzoek ingesteld naar serversites in de VS, Nederland en Canada. Onder andere de politie in Nederland heeft bij het onderzoek assistentie verleend.

Het Openbaar Ministerie laat vrijdagochtend aan NU.nl weten dat het geen details kent van de arrestatie van Van der K. omdat het een Amerikaanse operatie betreft. De KLPD kon niet direct ingaan op vragen.

Volgens de FBI was de website op een gegeven moment uitgegroeid tot de op twaalf na populairste website ter wereld.