AMSTERDAM – De acties tegen antipiraterijplan SOPA woensdag zijn succesvol te noemen. 4,5 miljoen mensen tekenden een petitie van Google en er werden 2,4 miljoen tweets over het onderwerp verstuurd.

Woensdag protesteerden diverse internetbedrijven tegen SOPA (Stop Online Piracy Act).

Het plan wordt in de Amerikaanse regering behandeld en kan er voor zorgen dat websites gemakkelijk afgesloten kunnen worden als er auteursrechtelijk beschermd materiaal op staat. Er is geen tussenkomst van een rechter nodig en ook onschuldige buitenlandse websites kunnen zonder pardon worden aangepakt vanwege een verdachte link.

Wikipedia

Wikipedia gooide de Engelstalige pagina’s woensdag als protest op zwart. Dit leverde de online encyclopedie een hoop publiciteit op. Het verkeer naar de website nam zelfs toe, terwijl daar behalve een melding niets te zien was.

Het aantal pageviews bleef in vergelijking met dinsdag gelijk, maar er werden flink meer unieke bezoekers geteld.

Petities

Zoekmachine Google was gewoon beschikbaar, maar het bedrijf plaatste over het logo een groot zwart blok. Google riep bovendien op een petitie tegen SOPA te ondertekenen. Uiteindelijk deden 4,5 miljoen mensen dit, bevestigt de zoekgigant tegenover de Los Angeles Times.

Het Witte Huis laat bovendien weten dat ruim honderdduizend mensen president Obama via een andere petitie gevraagd hebben actie te ondernemen en het open en innovatieve internet te beschermen.

Twitter meldt na de protestdag dat er in totaal 2,4 miljoen tweets over SOPA verstuurd zijn.