AMSTERDAM – Mediamagnaat Rupert Murdoch van News Corporation heeft onenigheid met Google. Murdoch noemt de zoekgigant ‘de leider van de piraterij’.

Google ontkent de beschuldigingen en gaat tegen de beweringen van Murdoch in. De mediamagnaat spuwde zijn gal dit weekend op Twitter.

De aanleiding was de verklaring van het Witte Huis rondom het wetsvoorstel Stop Online Piracy Act (SOPA). Dat is een omstreden voorstel waarbij consumenten mogelijk zonder tussenkomst van een rechter van het internet afgesloten kunnen worden.

Ook moet de wet er voor zorgen dat buitenlandse sites geblokkeerd worden die Amerikaanse films, muziek of andere content gratis aanbieden. Ook online advertenties naar zulke sites en zelfs zoekresultaten van zoekmachines kunnen dan worden geblokkeerd. President Obama is bang dat innovatie op het internet verloren zal gaan.

Ordinaire diefstal

“Dus Obama steunt de betaalmeesters van Sillicon Valley die met piraterij een bedreiging zijn voor softwaremakers”, schreef Murdoch daarover. “Het is ordinaire diefstal en Google is de leider met het gratis streamen van films en het verkopen van advertenties rond illegaal materiaal.”

Google laat in een reactie weten dat de beschuldigingen onzin zijn. “Het afgelopen jaar hebben we vijf miljoen websites die inbreuk maakten offline gehaald en meer dan 60 miljoen dollar besteed aan het bestrijden van slechte advertenties.”