AMSTERDAM - Het Witte Huis is bezorgd dat de strijd tegen internetpiraterij het innovatieve aspect van het internet zal ondermijnen. 

Er moet een balans zijn tussen die strijd en het behoud van een vrij internet.

De administratie van president Barack Obama reageert hiermee op een wetvoorstel genaamd Stop Online Piracy Act, dat momenteel in het Amerikaanse congres behandeld wordt. Het Witte Huis is bang dat als deze wet erdoorheen komt, het schadelijk kan zijn voor legale activiteiten en het vrije woord op het internet.

De wet moet ervoor zorgen dat buitenlandse sites geblokkerd worden die Amerikaanse films, muziek of andere content gratis aanbieden. Hiermee moeten de Amerikaanse auteursrechten beschermd worden. Ook online advertenties naar zulke sites en zelfs zoekresultaten van zoekmachines kunnen dan worden geblokkeerd.

Volgens het Witte Huis gaat het wetsvoorstel te ver en is het juist schadelijk voor investeerders die hun activiteiten legaal uitvoeren. "Acties om online piraterij aan te pakken moeten grote en kleine bedrijven niet in de weg staan met betrekking tot innovatie", zeggen woordvoerders op de blog van het Witte Huis.

Bezorgdheid

Internetbedrijven zoals Google, Facebook en Yahoo! hadden eerder al hun bezorgdheid hierover geuit in een gezamelijke brief eind vorig jaar. "Het wetsvoorstel is vooral een gevaar in het creëren van nieuwe banen in onze sector."

Het Witte Huis staat wel open voor bestrijding van piraterij en wil zeker gaan samenwerking met het congres. "Maar alleen als het vrije woord, privacy, veiligheid en innovatie beschermd blijven."