AMSTERDAM – Tweede Kamerfracties SP, PVV en D66 hebben vragen gesteld over een mogelijk verbod van het gebruiken van andermans naam op sociale media als Twitter.

Kamerleden van SP, PVV en D66 hebben, los van elkaar, vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over het gebruik van nepaccounts. Dat meldt Webwereld.

Aanleiding voor de vragen is een uitzending van De Wereld Draait Door afgelopen maandag waarin advocate Bénédicte Ficq pleitte voor een nieuw artikel in het Wetboek van Strafrecht hiervoor.

Zij noemt het artikel ‘diefstal van identiteit’.

De advocate heeft zelf last van een nepaccount op haar naam op Twitter. Ze vindt dat iemand die op social media de naam van een ander aanneemt, strafrechtelijk moet kunnen worden vervolgd.

Huidige wetgeving

De drie partijen lijken wel wat te voelen voor een dergelijke aanpak, maar vragen de minister ook wat er binnen de huidige wetgeving al gedaan kan worden tegen nepaccounts. André Elissen en Jhim van Bemmel van de PVV vragen de minister of het artikel dat Ficq schreef in het wetboek kan worden opgenomen.

SP-Kamerlid Nine Kooiman wil daarnaast weten of er een verplichting kan komen voor social media om de identiteit van de ‘dieven’ te onthullen.

D66-Kamerleden Magda Berndsen en Gerard Schouw zijn niet voor een verbod, maar vragen de minister wel of hij strafrechtelijke vervolging nodig vindt. Ook willen ze weten wanneer er bij misbruik van andermans naam op social media sprake is van identiteitsfraude.