AMSTERDAM - Op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeente Staphorst wordt niet langer doorverwezen naar informatie over abortus.

Op verzoek van de ChristenUnie-fractie in de streng gereformeerde gemeente zijn teksten op de site over abortus aangepast en zijn de links naar stichting Fiom, dat hulp biedt bij vrouwen die abortus willen plegen, verwijderd.

De inhoud van de ruim tweehonderd gemeentelijke CJG-websites wordt in opdracht van de rijksoverheid gevuld door Stichting Opvoeden. Onder het kopje 'onbedoeld zwanger' worden suggesties gegeven voor onbedoelde zwangerschap, zoals het kind toch zelf opvoeden, de baby afstaan of de zwangerschap beëindigen. Voor hulp wordt verwezen naar Fiom.

De ChristenUnie stelde in november vragen over de site. Hierin liet de partij weten zich 'met verdriet bewust is dat men in Nederland het recht heeft op zwangerschapsafbreking'.

"Maar dat recht hoeft niet tot in alle details gepropagandeerd te worden op een website die in principe bedoeld is voor het bevorderen van een zo ongestoord mogelijk opgroeien en opvoeden van kinderen in een veilige omgeving."

Begripvol

Het gemeentebestuur reageerde begripvol op de zorgen van de ChristenUnie en vindt ook dat er niet verwezen mag worden naar informatie 'die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking'. De website is deze maand aangepast.

Stichting Opvoeden is niet te spreken over het veranderen van de site. "Niet voor niets leveren we gestandaardiseerde informatie", zegt een woordvoerder. "Het is niet de bedoeling dat iedere gemeente dit naar eigen inzicht gaat invullen."

Verbaasd

Directeur van Stichting Opvoeden Els Verkerk laat in een reactie aan Binnenlands Bestuur weten verbaasd te zijn over het handelen van de gemeente. "Het kan niet zo zijn dat een ouder in de ene gemeente andere informatie krijgt dan in een andere gemeente."