AMSTERDAM – Google heeft geld verdiend aan een gesponsorde link naar een bedrijf die illegaal kaartjes voor de Olympische Spelen 2012 verkocht.

De advertentie van het verkooppunt LiveOlympicTickets kwam bovenaan de zoekresultaten, toen een Engelse vrouw zocht naar kaartjes voor de Spelen, meldde BBC. Het was een door Google gesponsorde site, geplaatst door Google’s AdWords.

De vrouw had 750 pond betaald voor twee kaartjes voor het onderdeel 1500 meter hardlopen. Pas na communicatie met het bedrijf, kwam de vrouw erachter dat LiveOlympicTickets geen officieel verkooppunt voor de Spelen is.

"Terwijl ik ervan uitging dat het wel zo was, omdat Google de advertentie geplaatst had. De link kwam zelfs bovenaan bij zoekresultaten." Google zegt in een reactie niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van de advertenties die door Google Adwords worden geplaatst.

Google heeft de gesponsorde link naar het desbetreffende verkooppunt verwijderd, pas een week na het verzoek van de politie. Google zegt wel dat ze het geld dat ze via het illegale verkooppunt hebben verdiend, gaan houden.

Google zegt in een reactie tegenover dat er altijd onderzoek gedaan wordt naar advertenties die in strijd zijn met de richtlijnen van het bedrijf. Deze worden indien nodig altijd verwijderd.