VLAARDINGEN - In Vlaardingen is maandag bij wijze van test een groep inwoners voor een calamiteit gewaarschuwd door hun een sms-bericht via hun mobiele telefoon te sturen. De proef was bedoeld als aanvulling op de bestaande alarmsirenes. De sms-jes werden dan ook verzonden tijdens de maandelijkse sirenetest.

De eerste bescheiden test is volgens de gemeente goed verlopen. Van de 94 proefpersonen reageerden er negentig binnen een half uur op de boodschap. Vlaardingen gaat nu 3000 inwoners benaderen voor het vervolg van de proef. De kosten daarvan zijn ongeveer 100.000 euro.

Uitgangspunt van de proef is uit te vinden hoe mensen reageren op waarschuwingen als ze op een directe manier worden aangesproken. “Het concept van de sirene is nog uit de tijd van de Bescherming Burgerbevolking. We leven nu in een heel andere tijd. Het gaat erom dat je moet proberen aan te sluiten bij het dagelijks leven van mensen”, aldus D. Berghuis, commandant van de regionale brandweer Rijnmond, na afloop.

Informatiesite

Berghuis denkt daarom nog aan andere initiatieven, waaronder een soort 112-informatiepagina via RTV Rijnmond die actuele informatie geeft bij een ernstig incident.

Het zoeken naar andere manieren om mensen te benaderen, begon na twee grotere incidenten de afgelopen jaren bij Vlaardingen. Door de brand op het schip de Friesland en de lekkage van 1,6 miljoen liter stinkend orthocresol werd duidelijk dat de alarmsirenes die toen in delen van Vlaardingen loeiden, er niet toe leidden dat mensen van straat gingen.