AMSTERDAM – De Japanse overheid werkt al ruim drie jaar aan een geavanceerd en omstreden cyberwapen.

Dat schrijft de Japanse krant the Daily Yomiuri.

De ontwikkeling van het cyberwapen zou in 2008 van start gegaan zijn en is inmiddels uitgebreid getest in een gesloten omgeving.

Het wapen is controversieel omdat het na een aanval de route die malware heeft afgelegd kan nagaan en zelf kan doorlopen. Vervolgens is het niet alleen mogelijk om de afzender aan te vallen, maar kunnen ook alle computers en netwerken waar de malware langs is gekomen, uitgeschakeld en beschadigd worden.

Zo is het in theorie mogelijk dat onschuldige consumenten of bedrijven slachtoffer worden van een cyberaanval van Japan omdat zij, vaak zonder het door te hebben, het virus hebben doorgegeven.

Cyberoorlog

De Japanse krant stelt dat het land het cyberwapen niet wil inzetten als aanval, maar zoals de werking doet vermoeden meer als verdediging.

Het bedrijf Fujitsu zou de Japanse overheid geholpen hebben bij de ontwikkeling en het testen van het cyberwapen. Het bedrijf wil echter niet ingaan om vragen van the Daily Yomiuri en beroept zich op beroepsgeheim.

De afgelopen maanden duiken er vaker berichten op over landen die werken aan cyberwapens. McAfee sprak onlangs nog de vrees uit voor een echte cyberoorlog. Iran werd eerder aangevallen door mogelijk de VS met een virus genaamd Stuxnet. Dit virus was gericht tegen het nucleaire programma in het land.