AMSTERDAM – GroenLinks wil van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) weten wat hij vindt van het omstreden Amerikaanse antipiraterijplan SOPA.

Dat blijkt uit Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed die in handen zijn van NU.nl.

De Stop Online Piracy Act (SOPA) is een plan dat momenteel in de Verenigde Staten behandeld wordt. Het is onder meer omstreden omdat internetters, zonder tussenkomst van een rechter, geblokkeerd mogen worden om zo auteursrechteninbreuk tegen te gaan.

Diverse internetbedrijven hebben hun afkeer tegen het plan al uitgesproken.

Druk uitoefenen

Onlangs werd bekend dat de VS naar verluidt druk heeft uitgeoefend op Spanje om wetgeving door te voeren waarbij volgens GroenLinks ‘de vrijheden van internetgebruikers op het spel staan’. El Fassed wil opheldering van Rosenthal over deze situatie.

Hij vraagt bovendien hoe de minister SOPA beoordeelt en of hij dat kan toelichten tegen de achtergrond van de internationale conferentie over internetvrijheid die Rosenthal onlangs in Den Haag organiseerde. Hillary Clinton was daar namens de VS bij aanwezig.

El Fassed vraagt zich af of Rosenthal met Clinton gesproken heeft over bezwaren die er tegen het wetsvoorstel SOPA zijn, vooral omdat het plan ook van invloed kan zijn op Nederlandse internetters. Bovendien wil het Kamerlid weten of ook andere Europese landen onder druk zijn gezet.