AMSTERDAM - De internetbeweging Anonymous heeft de privégegevens van 270 Nederlanders online gezet. Een daarvan is PVV-kamerlid Marcial Hernandez.

Dit meldt Security.nl vrijdag. Creditcardgegevens, namen, telefoonnummers, email adressen en adresgegevens van bankmedewerkers, organisaties en Nederlandse journalisten zijn openbaar gemaakt tijdens de aanval op het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor.

Cyberstrijdkrachten

"Stratfor stuurde mij direct een email toen mijn gegevens openbaar waren gemaakt", zegt Hernandez tegen NU.nl. "Bij mij zijn voor zo ver ik weet alleen mijn email adres en creditcardgegevens gelekt. Mijn creditcard heb ik direct laten blokkeren." Dat ook zijn adres bekend is gemaakt wist hij nog niet en noemt hij 'vervelend'.  

Markant detail is dat Hernandez in november met het voorstel kwam om een defensieonderdeel op te richten dat speciaal is gericht om een cyberoorlog te voeren. Dit onderdeel, dat Commando Cyberstrijdkrachten moest gaan heten, kreeg geen Kamerbrede steun. "Helaas was alleen mijn partij voor", aldus de PVV'er.

Buitenland

Anonymous claimt meer dan 200 GB aan e-mails en creditcardgegevens van de Amerikaanse commerciële inlichtingendienst Stratfor te hebben gestolen die goed zijn voor zo’n 860.000 accounts.

Vooral buitenlandse bedrijven en instellingen zoals Goldman Sachs, het Amerikaanse leger, de luchtmacht en IM Global zijn slachtoffer van de digitale kraak. Leden van Anonymous plaatsten een klantenlijst van Stratfor op Twitter.

Anonymous zegt dat het de creditkaartgegevens heeft gebruikt om voor een miljoen dollar aan donaties voor liefdadigheidsinstellingen op te halen.