AMSTERDAM - Drie mannen uit Amsterdam en Den Haag (van 22, 28 en 28 jaar) zijn maandag opgepakt op verdenking van het leveren van twee grondstoffen voor de partydrug GHB via internet. Een 67-jarige Apeldoorner werd in deze zaak opgepakt op verdenking van het in bezit hebben van een vuurwapen. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Bij vijf huiszoekingen in Amsterdam. Den Haag en Apeldoorn werden vervolgens enkele honderden liters chemicaliën, pakketjes met grondstoffen, drie wapens, tientallen xtc-pillen, computers en verpakkingsmateriaal in beslaggenomen. De gevonden grondstoffen zijn vermoedelijk GBL en BDO, die gebruikt worden voor de productie van GHB.

Het onderzoek naar de mannen werd opgestart nadat de douane diverse keren verdachte pakketjes had onderschept, waarin de grondstoffen bleken te zitten. De pakketjes werden vanaf de zomer van 2003 vervoerd over de hele wereld. Het OM wil niet zeggen of de mannen een bekentenis hebben afgelegd.