DEN HAAG - Het kabinet wil Google niet dwingen om een zogenoemde opt-inmogelijkheid te bieden voor het verzamelen van gegevens via wifi-routers.

Dat blijkt uit een Kamerbrief (PDF) van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie), waarin hij reageert op een oproep van de Tweede Kamer om Google harder aan te pakken.

Teeven ziet daarvoor geen mogelijkheden. Een wet zoals de Kamer die wenst zou zeer waarschijnlijk in strijd zijn met Europees recht en zou uit economisch oogpunt onverstandig zijn, aldus Teeven.

Google kwam in opspraak toen bleek dat het de zogenoemde MAC-adressen, een soort digitale vingerafdruk, van wifi-routers had verzameld die het bedrijf tegenkwam tijdens het maken van opnamen voor zijn Streetview-dienst. Met de gegevens heeft het bedrijf zijn locatiegebonden diensten verbeterd.

Bijvangst

Google bleek daarnaast ook andere gegevens te hebben onderschept en opgeslagen, zoals de SSID's, de netwerknamen van de routers, en soms ook andere gegevens die op het moment dat Google passeerde over de verbinding werden verzonden.

Volgens het bedrijf was dat onbedoelde bijvangst. Die informatie is inmiddels vernietigd.