GRONINGEN - Philips trekt zich terug als hoofdsponsor van het computerspel Virtual Gotcha 2. Hierin overvallen bejaarden de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt uit woede over de invoering van de euro.

Om in de kluis te belanden moeten de hoogbejaarden niet alleen het bankpersoneel elimineren, maar ook andere senioren die het op het geld hebben gemunt.

"Het spel valt niet binnen ons sponsorbeleid", meent een Philips-woordvoerder. "Wij houden ons bezig met dingen van een heel ander karakter." Eerder al spraken verscheidene ouderenorganisatie hun ongenoegen uit over het spel en de rol die de bejaarden erin spelen.

Knipoog

Het Groningse internetbedrijf The Wow!, dat verantwoordelijk is voor het spel, betreurt de gang van zaken. "We ontkennen niet dat het een gewelddadig spel is", stelt een woordvoerder. "Maar we hebben Philips altijd duidelijk verteld wat we wilden maken. Het is duidelijk een spel met een knipoog."

"De achterliggende gedachte is dat we ons zorgen maken over bejaarden, die het echt moeilijk hebben met de invoering van de euro. Mijn oma durft nog steeds geen betalingen te doen uit angst om opgelicht te worden", aldus de woordvoerder van The Wow!.

Oplossen

Het bedrijf hoopt nog met Philips om de tafel te kunnen gaan om de kwestie op te lossen. "Zo zijn we er vorig jaar met de Informatie Beheergroep (IBG) ook uitgekomen", aldus de woordvoerder.

In de eerste versie van het virtuele schietspel was de Groningse IBG het doelwit was van terroristische studenten die zich ergerden aan de invoering van de OV-studentenkaart.

/NETIBG staakt strijd tegen Virtual GotchaInformatie Beheer Groep kwaad over online moordspel