AMSTERDAM - Nederlanders zullen in 2012 meer films via de dienst Video on Demand kijken dan dat ze films op DVD of Blu-Ray zullen kopen. Dat verwacht marktonderzoeksbureau GfK Retail & Technology.

Video on Demand is een dienst waarmee consumenten films, tv-series en tv-programma's kunnen kijken wanneer het hen uitkomt. De dienst wordt aangeboden via de kabel (UPC en Ziggo), via internet (KPN) en via connected televisie (Samsung SmartTV).

In 2011 zijn er een half miljoen mensen op Video on Demand overgestapt in Nederland. Dat brengt het aantal kijkers op dit moment op 1,2 miljoen. Het aantal gebruikers van VoD is vooral in het najaar van 2011 gegroeid en volgens Stichting Video on Demand komt dit mede door de economische situatie. “Nu mensen bewust minder geld willen uitgeven, kiezen zij er niet voor om er op uit te gaan, maar juist om met elkaar thuis een gezellige avond te beleven.”

Een nieuwe film op aanvraag kost meestal 4,99 euro, een oudere 2,99. De prijzen zijn bij de verschillende aanbieders vergelijkbaar.

Videotheek

Hoewel VoD ook beschikbaar is via platforms als notebooks, tablets en smartphones kijkt 96 procent de programma’s en films op een tv-scherm. Dat maakt de televisie populairder dan de computer, waarop 20 procent VoD kijkt.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Synovate blijkt verder dat de videotheek minder populair is door de komst van Video on Demand. Meer dan de helft (53 procent) van de VoD-klanten zegt minder vaak een film te huren dan voorheen. Bioscopen daarentegen hebben weinig te vrezen van de dienst; gebruikers blijven naar de film gaan en een deel zegt zelfs vaker naar de bios te gaan. 

Stichting Video on Demand verwacht tijdens de kerstvakantie een stijging in het gebruik van de dienst, omdat uit onderzoek blijkt dat mensen het liefst samen of met de kinderen kijken.