AMSTERDAM - De Tweede Kamer heeft zich officieel uitgesproken tegen het voorgestelde downloadverbod van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vrijdag een motie tegen het verbod.

PVV-Kamerlid Louis Bontes diende samen met GroenLinks, D66, de PvdA en de Partij voor de Dieren de motie in waarin de regering wordt gevraagd om af te zien van het downloadverbod en op zoek te gaan naar legale alternatieven. Volgens de partijen is een dergelijk verbod in strijd met een vrij en open internet en zouden controles op downloads de privacy van internetters aantasten.

Uitgekleed

Hoewel de motie aangenomen is, betekent dat niet dat het verbod niet doorgaat. Staatssecretaris Teeven liet eerder al weten dat hij toch een (uitgekleed) downloadverbod wil, ook als een Kamermeerderheid tegen is. Teeven stelt dat hij aan de wensen van partijen tegemoet zal komen, maar uiteindelijk moet er een soort downloadverbod komen.

Een meerderheid van de Kamer wil ook niet dat rechthebbenden via de rechter kunnen eisen dat de toegang tot downloadsites, zoals The Pirate Bay, geblokkeerd kan worden. Die motie werd ingediend door Kees Verhoeven van de D66. Ook dat zou de privacy aantasten en bovendien providers tot politieagenten maken.