AMSTERDAM - De Rotterdamse politie zoekt naar een oplossing voor het ontwijken van de sms-bombardementen. De politie stuurt sinds kort naar gestolen mobiele telefoons een reeks sms-berichten waardoor het apparaat praktisch onbruikbaar wordt. Maar dit blijkt heel makkelijk te ontwijken te zijn.

Zodra de dief de simkaart in het toestel verwisselt heeft die nergens meer last van. Daarom zoekt een politie naar een manier waarop de toestellen toch uitgeschakeld kunnen worden.

Een manier zou zijn door de unieke toestelnummers te achterhalen. Die nummers zijn bij de telecomproviders opvraagbaar, maar de bedrijven zijn erg terughoudend in het vrijgeven daarvan. Bovendien is het voor de politie een dure en tijdrovende manier. "Het nazoeken van het unieke toestelnummer en het bijbehorende telefoonnummer kost veel tijd en geld", erkent ook een medewerkster van KPN Mobile.

Beperkt

"Justitie is nog met de telecomproviders in overleg om tot een beter sluitende methode te komen", zo zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam in het Algemeen Dagblad.KPN werkt nu wel mee, maar kan volgens de krant slechts vijf nummers per dag opzoeken. "En KPN doet dat nu alleen voor de politie in Amsterdam."

Maar ook het unieke toestelnummer is te veranderen, beweert André van der Elsen van Vodafone. "Wij willen wel meehelpen met het zoeken naar nummers, maar de privacy van klanten moet gewaarborgd blijven." Volgens de politie is er op geen enkele wijze sprake van inbreuk op de privacy. "Wij zoeken naar nummers, niet naar namen."

/NETPolitie Rotterdam gaat sms-bombardement uitvoerenRotterdamse politie wil ook sms-bombardement