AMSTERDAM - Sanoma Media sleept GeenStijl voor de rechter. Het weblog publiceerde dit najaar een link naar uitgelekte foto's van realityster Britt Dekker die had geposeerd voor Playboy.

Het is voor het eerst dat de uitgever van het blootblad juridische stappen onderneemt na het uitlekken van foto's, zei hoofdredacteur Jan Heemskerk dinsdag.

Heemskerk stelt dat het linken naar ontvreemd materiaal tegenwoordig strafbaar is en te vergelijken is met heling. De bodemprocedure begint op woensdagochtend 28 december bij de rechtbank in Amsterdam.

De hoofdredacteur hamert erop dat Playboy de rechtmatige eigenaar is van de foto's en schade lijdt als ze voortijdig op internet zijn te bewonderen.

''Het kost ons eenvoudigweg geld en anderen verdienen eraan, want GeenStijl is ook een gewoon bedrijf met een winstoogmerk. GeenStijl verdient geld met spullen die van ons zijn.'' Heemskerk kan niet aangeven hoeveel schade Playboy heeft geleden.

Regelmatig

Het overkomt het mannenblad regelmatig dat zijn naaktfoto's uitlekken. Heemskerk erkent dat de beveiliging ervan beter kan.

''In onze naïviteit hebben we het gevaar onderschat, maar wees ervan overtuigd dat het bewaken van de foto's ons leven beheerst. Er wordt fanatiek op gejaagd. Het is ook een tamelijk ingewikkelde inspanning om bij de foto's te komen, waarvoor een behoorlijke mate van professionaliteit nodig is. Hoever moet Playboy gaan om foto's te beschermen? Daar gaat het ook niet om, het gaat om het principe dat anderen van onze spullen moeten afblijven.''

Heemskerk is blij met de strategie van Sanoma om het misbruik nu juridisch aan te pakken. ''Ik vind het verstandig van het bedrijf, want dit is ons levensbloed.''