AMSTERDAM - Het softwareconcern Microsoft hangt een boete van recordhoogte boven het hoofd. Volgens het Duitse tijdschrift Focus, dat zich beroept op welingelichte kringen rond de Europese Commissie, overweegt eurocommissaris Mario Monti het Amerikaanse bedrijf een boete van honderd miljoen euro op te leggen.

Volgens Monti maakt Microsoft misbruik van de dominante positie van zijn besturingsprogramma Windows. In maart neemt Monti een definitief besluit.

Monti wil Microsoft volgens Focus bovendien verplichten Windows voortaan aan te bieden zonder de eigen Media Player, een programma waarmee films of muziek op de computer kunnen worden afgespeeld. Dat moet het voor makers van concurrerende programma's makkelijker maken marktaandeel te verwerven. Verder overweegt Monti van Microsoft te eisen dat het meer informatie vrijgeeft over zijn besturingssysteem, zodat concurrenten in staat worden gesteld programma's te maken die probleemloos onder Windows kunnen draaien. Tot nu toe weigert de softwaregigant dat.

Volgens Amerikaanse politici en lobbyisten is het Brussel vooral te doen om verbetering van de marktpositie van Europese softwaremakers.